Şehir ve Kültür Dergisinin, “Gaziantep: Kendi İçinden Ahenkli Şehir” başlıklı yeni sayısı çıktı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) tarafından Gazi şehrin kültürel mirasının literatüre geçmesi amacıyla okuyucuyla buluşturulan Şehir ve Kültür Dergisinin, “Gaziantep: Kendi İçinden Ahenkli Şehir” başlıklı yeni sayısı çıktı.
Şehir ve Kültür Dergisinin, “Gaziantep: Kendi İçinden Ahenkli Şehir” başlıklı yeni sayısı çıktı
Yayın: 02 Ocak 2022 KÜLTÜR SANAT Google News

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) tarafından Gazi şehrin kültürel mirasının literatüre geçmesi amacıyla okuyucuyla buluşturulan Şehir ve Kültür Dergisinin, “Gaziantep: Kendi İçinden Ahenkli Şehir” başlıklı yeni sayısı çıktı.

Açıklama yok.

 

Gazikültür A.Ş. Şehir ve Kültür Dergisi’nin 88’inci sayısını, “Gaziantep: Kendi İçinden Ahenkli Şehir” başlığıyla yayınladı. Gaziantep odağında hazırlanan yeni sayıya okuyucular, gazete-dergi bayileri ve www.sehirvekultur.net adresi üzerinden ulaşılabilecek.

 

Derginin bu sayısında, “Son Tanıklar Gözüyle Gazi Şehir Antep”, Antepli Divan Şairleri”, “Gaziantep ve İsimsiz Kahramanlar”, “Kent Kültürü ve Gaziantep”, “Gaziantep Barak Türküleri”, “Barak Odası: Kültür, Kimlik, Bellek”, “Gaziantep’te Su Kültürü ve Tarihi Su Yapıları”, “Övgülerin Odağında Girişimci Bir Şehir: Gaziantep”, “Gaziantep Geleneksel Mimarisi ve Mimaride Taşın Kullanımı”, “Yolumuz Gaziantep’e Düştü” ve daha birçok başlıklı yazılarla Gaziantep’in tarihi, milli mücadele süreci, kültürü, sanat anlayışı ve coğrafi mirasına ışık tutuluyor.

 

DERGİ HEM YURT İÇİNDE HEM DE YURT DIŞINDA İÇERİKLERİYLE DİKKATLERİ ÜZERİNE TOPLUYOR

 

Gaziantep temelinde yayınlanan derginin 88’inci sayısı hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Yakar, Şehir ve Kültür Dergisi’nin Türkiye’nin en önemli kültür yayınlarından biri olduğunu belirterek, dergide şehir kültürünün edebiyat, sanat, mimari gibi disiplinlerle harmanlanarak gerek yurt içi gerekse de yurt dışında dikkatleri üzerine çektiğini söyledi.

 

Mehmet KamilBerse’nin genel yayın yönetmenliğinde derginin yolculuğunu sürdürdüğünü dile getiren Yakar, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Şehir ve Kültür Dergisi, Gaziantep odağında bir sayı hazırlamak için GazikültürA.Ş.’den destek istediğinde seve seve yardımcı olduk. Gazikültür A.Ş. Sanat Yönetmeni öykücü ve şair Muhammet Erdevir’in de katkılarıyla Gaziantep şehir kültürünü yansıtacak zengin ve güçlü bir içerik oluşturmak için kolları sıvadık. Şehir ve Kültür’ün “Gaziantep: Kendi İçinden Ahenkli Şehir” başlığıyla okurları huzuruna çıkan 88. sayısında bendenizin Antepli Divan Şairleri makalesi, Gaziantep tarihinin az bilinen bir özelliğine dikkat çekmektedir. Bir şehir edebiyatı olan divan edebiyatı içinde, tüm Osmanlı şehirleri içinde Antep, en çok divan şairi yetiştiren 11. şehirdir. Sırf bu veri bile Antep şehir kültürünün ne kadar köklü ve güçlü olduğunu ortaya koymaya yeterlidir.”

Açıklama yok.

YAKAR: ZENGİN BİR İÇERİK OKUYUCULARI BEKLİYOR

 

Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Yakar, Abdulhamit Avşar’ın “Son Tanıklar Gözüyle Gazi Şehir Antep” başlıklı yazısında milli mücadelenin en önemli ayaklarından biri olan Antep savunmasının tanıkları üzerinden tarihe ışık tutulduğunu ifade etti.

 

Yakar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mehmet KamilBerse “Gaziantep ve İsimsiz Kahramanlar” adlı yazısında Antep’i Gaziantep yapan kahramanlara selam gönderiyor. İbrahim Alisinanoğlu kent kültürüne dair yazılarıyla tanınan bir yazarımız. Kendisi bu sayıda “Kent Kültürü ve Gaziantep” adlı bir yazıda yer alıyor ve dünden bugüne Antep kent kültürü üzerinde analizlerde bulunuyor. Araştırmacı-yazar Hasan Yelken, Anadolu’nun en eski ve önemli kalelerinden biri olan Rumkale’yi tanıttığı yazısıyla yer alırken Öğr. Görevlisi Adil Çete “Gaziantep Barak Türküleri” ve Dr. Cevdet Avcı “Barak Odası: Kültür, Kimlik, Bellek” yazılarıyla Gaziantep2le özdeşleşen Barak kültürüne dair önemli çıkarımlarda bulunuyor. Gazikültür AŞ Sanat Yönetmeni Muhammet Erdevir, Gaziantep’in modern Türk edebiyatına armağan ettiği üç büyük edebiyatçıyı, Onat Kutlar, Ülkü Tamer ve MitatEnç’i tanıttığı yazısıyla Şehir ve Kültür’ün bu sayısında. GASKİ Genel Müdürü ve şair Hüseyin Sönmezler “Gaziantep’te Su Kültürü ve Tarihi Su Yapıları” adlı yazısında geçmişten günümüze livas ve kastel gibi tarihi su yapılarına ışık tutuyor.

 

Dr. Öğr. Üyesi Sadık Çetin “20. Yüzyıl Başlarında Ayıntab’da Bir Şefkat Girişimi” başlıklı yazısında bir gazete haberinin peşinden Antep’te kurulmuş bir yetimhaneyle ilgili bilgileri ilk kez gün yüzüne çıkarmakta. Prof. Dr. Zeynel Özlü ise Gaziantep’in girişimci ruhunu “Övgülerin Odağında Girişimci Bir Şehir: Gaziantep” yazısıyla irdelemekte.

Açıklama yok.

Dr. Öğr. Üyesi Gaye Cansunar Yetkin de Antep evlerinin karakteristik özelliğini oluşturan taşlar üzerine yazdığı “Gaziantep Geleneksel Mimarisi ve Mimaride Taşın Kullanımı” yazısıyla Şehir ve Kültür’de. Muhsin İlyas Subaşı “Gaziantep Kahramanlığının Neresinde”, Muhsin Karabay “Yolumuz Gaziantep’e Düştü” yazılarıyla Gaziantep’e dair değerlendirmelerde bulunurken Prof. Dr. Behiye Köksel bir gastronomi kenti olan Gaziantep’in yemek kültürünü işlediği “Gaziantep’in Yeme-İçme Kültürü Üzerine Değerlendirmeler” adlı yazısıyla bu sayıya katkıda bulunuyor. Gaziantep kent kültürü yanında kadim Gaziantep kültürünün en önemli unsurlarından biri de Gaziantep’in arkeolojik zenginliğidir.

 

Dr. Öğr. Üyesi Timur Demir “Arkeolojik Çalışmalar ve Gaziantep” başlıklı yazısıyla son kazılar ve buluntular ışığında Gaziantep’in arkeolojik varlığına ışık tutuyor. Şehir ve Kültür dergisinde Gaziantep temalı yazılar dışında şiir, deneme, gezi yazısı ve inceleme türlerinde olukça zengin bir içerik de okurlarını bekliyor.

 

Son Güncelleme: 02 Ocak 2022