Erken seçime gidilmesinin faydası, insanların stratejik reformlara duyduğu güveni sağlayacak yeni bir yetkiye duyulan ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır
Erken seçime gidilmesinin faydası, insanların stratejik reformlara duyduğu güveni sağlayacak yeni bir yetkiye duyulan ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır.
20 Kasım Pazar günü Kazakistan’ın geleceğini şekillendirecek bir seçim yapılacak. Kazakistan’daki gelişmeleri yakından takip eden Mehmet Rifat İlus’un Türk Avrasyasının en doğusundaki bu ülke için seçimlerin önemini değerlendirdiği makalesini okurlarımızla paylaşıyoruz.
Kazakistan bu pazar seçimini yapacak. Altı adayın yarıştığı erken Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları merak konusu. En güçlü adayın mevcut Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in olduğu seçimler Kazakistan için oldukça önemli. Zira, 2022 Ocak ayında başlayan Batı yanlısı ve Soros destekli sokak eylemlerini olgun bir liderlik örneği sergileyerek kontrol altına alan Tokayev’in Kazak halkından güven oyu alması önemli.
Gösterdiği stratejik liderlik ve attığı soğukkanlı adımlarla ülkesini ciddi bir iç karışıklıktan seçip kurtaran Tokayev, aynı zamanda Kazakistan’daki 30 yıllık batı güdümlü Soros yapılanmasının da kökünü kazıdı. El Başı ve Bilge Ak Sakal Nursultan Nazarbayev’in görevi bırakması sonrası Kazakistan’da bir liderlik krizi yaşanacağı, hatta ülkenin zayıflayacağı, Rus etkisine gireceği ve yeniden dış ülkelerin kontrolüne gireceği yorumları yapılırken, Kasım Cömert Tokayev önderliğinde hızlı bir ilerleme kat ederek Kazakistan’ın eskisinden daha güçlü ve stratejik öneminin daha da arttığını göstermiş oldu.
PEKİ BU SEÇİM KAZAKİSTAN İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Yaklaşık 3.5 yıllık Tokayev dönemi Kazakistan için yeni döneme uyum açısından kritik öneme sahipti. Nazarbayev sonrası zayıflayacağı ve Rus etkisine gireceği yorumları yapılan Kazakistan, bağımsız ve güçlü bir devlet olduğunu gösterircesine, millileşme adımlarına daha da hız verdi.
Bu nedenle ulusal kalkınma ve Kazakistan’ın yeni dünya düzeninde yerini en güçlü şekilde alması açısından millileşmeyi birinci ilke olarak gören Tokayev yönetimi Kazakistan’ın parlak geleceği açısından devam etmek zorundadır.
PEKİ BU ZAMANA KADAR HANGİ İYİLEŞTİRMELER YAPILDI?
Öncelikle, siyasi sistemde uzun vadeli büyük çaplı reformlar yapılmaya başlandı. Tutarlı bir kurumsal yeniden yapılanma, ülkenin parti sisteminin, seçim sisteminin modernizasyonu, Parlamentonun, Hükümetin, yerel yönetim organlarının yapı ve faaliyetlerinin önemli ölçüde yenilenmesi, iktidarın kısmen yerelleştirilmesi, yerel yönetimin ve özyönetimin geliştirilmesi ve demokratikleştirilmesi, kolluk kuvvetlerinin etkinliğinin artırılması ve yeni bir reformcu ekibin oluşumuna hız verildi.
Cumhurbaşkanının yedi yıllık görev süresi, kamusal yaşamın politik ve sosyo-ekonomik alanlarında reform yapmak için ve büyük çaplı ve uzun vadeli programlar yürütmek için gerçek fırsatlar yarattı. Asya’nın en stratejik, jeopolitik konum bakımından en kritik, Türkistan’daki en zengin ve refah ülkesi olan Kazakistan, zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla, bereketli toprakları, siyasi ve ekonomik gücü ile Türk Dünyasının kalbi konumundadır. Mehmet Rıfat İLUS
Kaynak Linki = https://www.turkavrasya.com/haber/mehmet-rifat-ilus-yazdi-kazakistan-icin-kritik-secim-553
Kaynak: Fotoğraf : https://www.akorda.kz