Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ebu Abdullah Rudaki’nin Londra’daki büstünün açılış töreni

Ebu Abdullah Rudaki’nin Londra’daki büstünün açılış töreni
REKLAM ALANI
20.03.2024
A+
A-

Ebu Abdullah Rudaki’nin Londra’daki büstünün açılış töreni
.2024

Öncesi
Sonraki

 

 

16 Mart 2024 tarihinde Tacikistan Cumhuriyeti’nin Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Büyükelçiliği’nin girişimiyle Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda (SOAS) Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda’nın prestijli eğitim kurumlarında, Tacik-Farsça şiirin kurucusu Ebu ‘Abd Allah Rudaki’nin büstü, ciddi bir atmosferde açıldı.

Törene Tacikistan Cumhuriyeti’nin Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Sayın Rukhshona Emomali ve SOAS Rektör Yardımcısı Profesör Joanna Newman katıldı. Sayın Rukhshona Emomali konuşmasında Rudaki’nin Tacikçe-Farsça dilini geliştirmede ve Orta Asya, Kafkaslar, Küçük Asya ve Pakistan’da bilim, edebiyat ve devletçilik için bir ölçüt haline gelen Tacik-Farsça dünya şiirini oluşturmadaki eşsiz hizmetini vurguladı. ve önümüzdeki yüzyıllar boyunca Hindistan.

Rudaki zamanında oluşan ve dünya çapında üne kavuşan Tacik-Fars dili ve edebiyatının Tacikistan, İran, Afganistan ve diğer ülkelerde hâlâ kullanıldığı ve dünya çapındaki tüm Aryan alimler için pratik olduğu vurgulandı.

Büstün açılışının ardından, aralarında Tacikistan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Qobiljon Khushvakhtzoda’nın da bulunduğu 200’den fazla konuğun katılımıyla Abu ‘Abd Allah Rudaki’nin hayatı ve mirasına adanmış akademik ve kültürel görüşmeler gerçekleştirildi. Tacik-Fars ve İngiliz düşünce kuruluşlarından uzmanlar ve yurttaşlar.

Bu kültürel ve akademik etkinlik kapsamında Tacikistan’ın ünlü sanatçılarının Rudaki’nin eserlerinin seslendirildiği konser gösterileri gerçekleştirildi.

Bu kültürel ve akademik etkinlik çerçevesinde Tacikistan’ın ünlü sanatçılarının Rudaki’nin eserlerinin seslendirildiği konser gösterileri düzenlendi.

Temel olarak, Uluslararası Nevruz bayramının arifesinde gerçekleştirilen bu akademik ve kültürel görüşmeler, Birleşik Krallık’ta yaklaşan Taciklerin ve Nevruz’un bilim ve kültürünün kutlanmasına dönüşmüş ve yüksek bilimsel, edebi değerlerin layık bir şekilde sunulmasına yol açmıştır. ve Tacik ulusunun kültürel değerleri.

Yukarıda belirtilen etkinliğin yanı sıra, Tacikistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Bayan Lutfiya Abdulkholikzoda ve Tacikistan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Bay Qobiljon Khushvakhtzoda’dan oluşan Tacikistan heyeti, büstün açılış törenine, T.C.’nin inisiyatifi ve desteğiyle katıldı. Büyükelçilik, İşletme ve Ticaret Bakanlığı Yüksek Öğrenim Ekibi, Oxford Üniversitesi Fars Çalışmaları, Portsmouth Üniversitesi ve doğu çalışmaları alanında en iyi 5 üniversite arasında yer alan SOAS temsilcileriyle verimli toplantılar gerçekleştirdi.

Görüşmelerde taraflar, etkili işbirliğini güçlendirmenin ve genişletmenin yollarını ve araçlarını tartıştı ve bu bağlamda Tacikistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile yukarıda adı geçen üniversiteler arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medyadaki resmi sayfaları:

Facebook’tayız : www.facebook.com/mfa.tj​

Twitter’dayız : twitter.com/MOFA_Tajikistan​

Instagram’dayız : instagram.com/mfa_tjk​

 

Birleşik Krallık

kaynak:https://mfa.tj/en/main/view/14627/unveiling-ceremony-of-the-bust-of-abu-abd-allah-rudaki-in-london

 

 

 

REKLAM ALANI