Millî savunma Bakanı Hulusi Akar, Millî Savunma Üniversitesindeki Törende Konuştu

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un da katıldığı Millî Savunma Üniversitesindeki, 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı Kuvvet Harp Enstitüleri Komuta ve Kurmay Eğitimi ile Karargâh Subaylığı Eğitimi Mezuniyet Töreni’ne katıldı.
Millî savunma Bakanı Hulusi Akar, Millî Savunma Üniversitesindeki Törende Konuştu
Yayın: 17 Temmuz 2021 GÜNDEM Google News

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un da katıldığı Millî Savunma Üniversitesindeki, 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı Kuvvet Harp Enstitüleri Komuta ve Kurmay Eğitimi ile Karargâh Subaylığı Eğitimi Mezuniyet Töreni’ne katıldı. Bakan Akar’a, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu da eşlik etti.

Törende bir konuşma yapan Bakan Akar, Türkiye’nin başta terör ve kitlesel göç olmak üzere bölgedeki istikrarsızlıktan, krizlerden uzun yıllar etkilendiğini ve etkilenmeye devam ettiğini belirtti.

“Yakın coğrafyamızda yaşanan tüm bu olumsuzluklar, bizleri hedeflerimizden uzaklaştırmamış, aksine hedeflerimize ulaşma yolundaki kararlığımızı daha da arttırmıştır.” diyen Bakan Akar, Türkiye’nin her geçen gün büyüyen ekonomisi, genç ve dinamik nüfusu, etkin-caydırıcı ve saygın ordusuyla uluslararası ilişkilerde, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın liderliğinde özne hâline geldiğini, etki ve ilgi alanlarını genişlettiğini ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin de başta FETÖ, PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütleri olmak üzere, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde, Kıbrıs dâhil Mavi Vatan’da her türlü risk, tehdit ve tehlikeye karşı mücadele ettiğini, bununla birlikte sayısı giderek artan tatbikatlarda da büyük başarılar elde ettiğini aktaran Bakan Akar, şunları söyledi:

“Özellikle hain darbe girişimini akamete uğrattığımız 15 Temmuz’dan sadece bir ay sonra icra edilen Fırat Kalkanı Harekâtı ile 4 bin civarında DEAŞ terör örgütü mensubunu etkisiz hâle getiren ve FETÖ’den temizlendikçe daha da güçlenen ordumuz, aynı zamanda Azerbaycan, Libya, Afganistan, Katar, Somali, Kosova ve Bosna Hersek gibi dost ve kardeş ülkelerde de barış ve istikrar için kendisine verilen görevleri başarıyla icra etmektedir. Kara Kuvvetlerimiz hain darbe girişimi sonrası bugüne kadar 176 büyük çaplı operasyon gerçekleştirmiştir. Suriye ve Irak’ta icra edilen 10 büyük harekât ile büyük bir alan terör örgütlerinden temizlenmiş, güvenli bölgeler hâline getirilmiştir. Kara Kuvvetlerimizin muharip imkân ve kabiliyetlerinin artırılması maksadıyla komando tugay sayımız 2’den 17’ye yükseltilmiştir.”

REFORM NİTELİĞİNDEKİ BİRÇOK YENİLİK VE UYGULAMA HAYATA GEÇİRİLDİ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının harekât eğitim faaliyetlerinin ise son beş yılda %50’den fazla artış gösterdiğini vurgulayan Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Deniz seyir süresi, sadece 2020 yılı içerisinde tüm zamanların en yüksek seviyesine, 200 bin saate ulaşmıştır. Dünyadaki en büyük orduların dahi kesintisiz 150 günlük seyir sürelerini büyük başarı olarak kabul ettiği bir ortamda TCG Giresun gemimiz, 182 gün kesintisiz seyir süresine ulaşarak bu alanda önemli bir başarı elde etmiştir. Yine Hava Kuvvetlerimiz de bu dönemde, ciddi oranda pilot açığına rağmen artan faaliyetlerini başarıyla yerine getirmektedir. Hava Kuvvetlerimizin, semalarımızın korunmasında ve terörle mücadele harekâtlarında son beş yıldaki harekât uçuşu sayısı da büyük oranda artmıştır.

Netice itibarıyla bu süreçte TSK’nın etkin, caydırıcı, saygın niteliklerini artırmak için personel temininden eğitimine, yeni askerlik sisteminden teşkilat ve lojistik yapısına kadar reform niteliğindeki birçok yenilik ve uygulama hayata geçirilmiş böylece TSK, nitelik ve nicelik olarak sürekli bir gelişim kaydetmiştir.”

GÜÇLÜ ORDU

Küresel ve bölgesel düzeyde belirsizliklerin arttığı, çok aktörlü ve faktörlü bir dönemin yaşandığını dile getiren Bakan Akar, bu süreçten çıkılmasında, Türkiye’nin hak, alaka ve menfaatlerinin korunmasında güçlü ordunun önemine değindi.

Güçlü bir ordunun ise ancak yerli ve millî bir savunma sanayisinin varlığıyla mümkün olduğunu ifade eden Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Bu konuda büyük mesafeler katettik. Zatıalilerinin liderliği, teşvik vedestekleriyle savunma sanayisinde yerlilik ve millîlik oranını, %70’ler seviyesinin üzerine çıkarmayı başardık. Yerli ve millî silah sistemlerimizin ne kadar etkili olduğunu yurt içi ve sınır ötesinde gerçekleştirdiğimiz harekâtlarla tüm dünyaya gösterdik. Geçmişte piyade tüfeğimizi dahi yurt dışından tedarik ederken, artık millî piyade tüfeklerimizi, kendi savaş gemilerimizi, fırkateynlerimizi, İHA/SİHA’larımızı, Fırtına obüslerimizi, ÇNRA’larımızı, Atak helikopterlerimizi, akıllı hassas mühimmatımızı tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelmiş bulunuyoruz. Ordumuzu çok daha güçlü kılacak, konvansiyonel güvenlik anlayışının yanı sıra geleceğin harekât ve güvenlik ortamını algılayabilen, bunlara göre çözümler üretebilen, çok yönlü, nitelikli personel yetiştirilmesi bugün her zamankinden çok daha önemli hâle gelmiştir. Bu çerçevede bizler de vatanımızın, denizlerimizin, semalarımızın ve 84 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlama görevimizi layıkıyla yerine getirebilmek için personelimizi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz.”

SAVAŞLARI, İYİ EĞİTİLMİŞ KOMUTANLAR VE ASKERLER KAZANIR

Millî, manevi ve mesleki değerlerimize sahip, dünyayı tanıyan, analitik düşünebilen, tarihi, uluslararası hukuku, uluslararası ilişkileri, diplomasiyi ve stratejiyi bilen, müşahede, muhakeme ve icra yeteneği gelişmiş personele sahip olmanın TSK’nin en önemli gücü olacağını belirten Bakan Akar, “Savaşları, iyi eğitilmiş komutanlar ve askerler kazanır.” dedi.

MSÜ’nün de harp enstitüleriyle, harp okullarıyla ve Astsubay Meslek Yüksek Okullarıyla komutan ve asker yetiştirmek için üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirme gayreti içinde olduğunu anlatan Bakan Akar, “Bugün mezun olan silah arkadaşlarımızın, burada aldıkları eğitim ve öğrenim ile üstlenecekleri görevleri başarıyla yerine getireceklerine ve asil milletimizin güvenine layık olacaklarına inancımız tamdır.” diye konuştu.

Bakan Akar, 17 dost ve kardeş ülkeden gelerek mezun olan 80 misafir askerî personelin de ülkeler arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendireceğine yönelik inancını dile getirerek “TSK, binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerleriyle, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla aklın ve bilimin ışığında, Anayasa çerçevesinde, yasalar ve zatıdevletlerinin direktifleri doğrultusunda, sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde, görevinin başındadır.” ifadesini kullandı.

Şehitlere rahmet, gazilere şifa dileklerini ileten Bakan Akar, “Sultan Alparslan’dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar bin yıldır bize vatan olan bu topraklarda bu günlere, bu seviyelere gelmemizi sağlayan bütün devlet büyüklerimizi ve komutanlarımızı saygıyla anıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/1672021-02685

Son Güncelleme: 17 Temmuz 2021